2. økt 2013, 15.-26. april

Denne økta stilte vi mannsterke med 4 mann. Håvard, Ivar og Ægir foruten prosjektleder Joost. Det var det vårløsning i Vardø denne gang, og noe tid gikk med til å drenere hallen for smeltevann. Det var også en mindre driftsstans på dimensjonshøvelen som heftet gutta en stund. Likevel kom dem stort sett i mål med arbeidet som har bestått av planking på skroget og legging av dekk.

Fokuset på denne økta var å ferdigstille oppbordinga av huden. Her er det Håvard som tar svaien på en plank mot spunningen og overfører dette til malbrettet.

 Justering av de gamle natene må ofte til.

Slik går nu dagan med utstikk av plank, steaming og montering. Ivar slår fyllplanken på babord side fram mot spunninga i forstevnet.

Ivar presser bordet og Joost og Håvard slår etter og får bordet inn mot spantene.

Så kappes det på lengda, slås inn og festes. Her skal det passe på første forsøk. Intet rom for justeringer.

 Fin svung på forskipet.

Under oppholdet i Vardø arrangerte Varanger museum seminar med tema kystkultur og industrielle kulturminner knyttet til fiskeri. Da var det blant annet befaring på Einar II. Her orienterer Joost seminardeltagerene som kom fra bla Riksantikvaren, Finnmark fylke, Vardø kommune, NNFA og Varanger museum. Seminaret var også åpent for andre interesserte.

Aluminium reagerer kjemisk på en eller annen måte med treverk ombord i båter. Dette ser vi ofte i form av en kornete grøt i anleggsflatene mellom tre og aliminium. Men at det plutselig begynner å piple fram i våt form på en gammel båt slik vi ser her har vi aldri vært borte i. Det er ikke engang lagt nytt treverk inntil den gamle aluminiumsluka. Gutta tørka vekk, og neste dag var det tilbake.

Her instruerer båtbygger Ivar lærling Ægir i dekkslegging på hoveddekket. I mellom seg har de lukeåpningen for casing og styrhus.

Her er Ægir i gang med dekkslegging.

Bjelkelaget finavrettes med rei før legging av dekket.

Til innfesting av dekksplank benyttes 4 toms skipsspiker. En dorhammer brukes for å slå spikeren ned i forsenkinga. Dekksplanken er 52 mm tjukk og snittbredden rund 100 mm. Breddene er lagt etter det gamle dekket, og tilpasses mot den gamle hakaplanken.

Her ser vi det nye dekket tilpasset den gamle hakaplanken. Vi ser også restene av de gamle rekkestøttene som ble kappet da Einar II fikk aluminiumsrekke.

Her ser vi overgangen mellom hakaplank og reimer. De to ytterste smale breddene mot rekkestøttene er reimene. Den nærmest selve dekket er drivreima som er felt ned i bjelkene for å motstå presset når man driver dekket tett med tjæradrev.

Økta er over for denne gang. Oppbordinga av skroget er fullført og dekket er påbegynt. Totalt er det lagt 201 meter hudplank. Neste økt blir dekket ferdigstilt og skal klargjøres langs skandekk for motering av aluminiumsrekka. Skroget skal slettes og finhøvles.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar